Iivo Niskanen hiihtää lauantaina Visma Ski Classicsin finaaliosakilpailun Ylläs-Levi-hiihdon. Niskasen mukaan tapahtuma tarjoaa erittäin helpon paikan suomalaisille päästä mittaamaan omaa tasoaan lumivarmoille latupohjille. Tämä koskee sekä kilpahiihtäjiä, että kuntohiihtäjiä.
“Toivon, että saadaan mahdollisimman paljon osallistujia ladulle, jotta tämä voidaan pitää toistuvana tapahtumana vuosittain, ja että saadaan tapahtuma kasvamaan, jos ei Vasaloppetin tasolle, niin ainakin lähelle sitä”
Nykytrendin mukaan maailmancupin laduilta on siirrytty kokeneina urheilijoina hiihtomaratoneille ja tasatyönnön pariin, mutta viimeisin suomalainen olympiavoittaja uskoo, että tulevaisuudessa moni satsaa jo nuorempana pidemmille matkoille.
“Pitkän matkan hiihto ei vaadi samanlaista äärimmäistä lahjakkuutta hapenoton puolesta. Siinä pystyy pärjäämään kovalla työllä ja hankkimalla lihaskestävyyden sekä jaksamisen.”
Niskanen keskusteli tammikuun Urheilugaalassa hiihtäjälegenda Pauli Siitosen kanssa Vasaloppetista. Siitonen on edellinen suomalainen Vasaloppetin voittaja vuodelta 1973. Heidän välillä oli tullut puhetta, että maailman kuuluisimman hiihtomaratonin voitto olisi komea kruunu olympiakullan ja maailmanmestaruuden päälle.
Jonain päivänä Niskanen haluaa vielä Vasaloppetin hiihtää, mutta vasta sitten kun kilpailuun voi valmistautua paremmin. Hän kuitenkin toivoo, että useampi nuorempi hiihtäjä siirtyisi pitkän matkan puolelle, jos huomaa, ettei huipun saavuttaminen maailmancupin puolella ole mahdollista.
“Uskon aika vahvasti, että meillä tulee olemaan vielä suomalainen voittaja Vasaloppetissa lähivuosina. Ja ennen kaikkea jos se ei tule itseltä, niin se vaatii entistä kovempaa satsausta muilta suomalaisilta pitkän matkan hiihtoon.”
Ylläs-Levi-hiihdon videohaastattelussa Niskanen kertoo myös näkemyksensä pitkille matkoille valmistautumisesta ja maratonhiihdon eroista normaalimatkoihin.
Niskasen mukaan edeltävinä päivinä on kiinnitettävä huomiota siihen, että juo riittävästi sekä lenkillä, että harjoitusten jälkeen. Niskanen suosittelee nauttimaan urheilujuomaa. Tankkauksesta puhutaan paljon pitkien kestävyyssuoritusten yhteydessä, mutta sen suhteen Niskanen kehottaa malttiin.
“En suosittele mitään överitankkausta. Pari edellistä päivää pizzan verran lisää normaalisyömiseen. Uskon sen olevan hyvä sapluuna. Monesti kun ruvetaan tankkaamaan pitkille matkoille, meno ei maistukaan ensimmäisen kympin aikana ja tulee aika tukala kilpailu.”
Hän kehottaakin keskittymään enemmän suorituksen aikaiseen nesteen ja energian saantiin. Hiilihydraattia on saatava suorituksen aikana, jotta jaksaa maaliin asti.
Pitkän matkan hiihdon harjoittelua Niskanen vertaa pyöräilijöiden harjoitteluun, ja se poikkeaa huomattavasti niin sanottujen normaalimatkojen hiihtäjän harjoittelusta.
“Ei tarvitse olla absoluuttisesti hapenotollisesti paras tai kirikykyinen. Täytyy olla mahdollisimman paljon tasatyöntötoistoja, sillä siihen pitkän matkan hiihto on mennyt. Pidoilla ei voi pärjätä oikein missään,”
Kokemusta on karttunut maratonhiihtäjien harjoittelusta, kun hän leireili Santander-tallin kanssa Mallorcalla pari vuotta sitten. Kokemus oli silmiä avaava. Leiri sisälsi äärimmäisen kovaa harjoittelua, muun muassa 4-5 tunnin mittaisia tasatyöntöharjoituksia, jotka eivät välttämättä palvele maailmancup-hiihtäjää parhaalla mahdollisella tavalla.
“Laji vaatii niin paljon erikoisharjoittelua, että se syö kapasiteettia normaali-matkojen harjoittelulta.”
Iivo hiihtää Ylläs-Levin 70 km matkan, jonka startti on lauantaina 14.2.2018 klo 10. Iivoa kirittämään tulee myös Olympiakisojen sprintin finalisti Risto-Matti Hakola ja viime viikonlopun SM-sprintin voittaja ja 50 km kolmas Ari Luusua. Kaikki kolme hiihtäjää edustavat Team Mäenpäätä.
Team Mäenpään Hans Mäenpää puolestaan hiihtää torstaina klo 10 alkaen 24 tunnin hiihdon maailmanennätysyritystä vastassaan hallitseva ME-mies Teemu Virtanen ja norjalainen pitkien matkojen erikoismies Daniel Strand. Haasteessa on mukana myös suomalainen nainen Anni Angeria. Iivo Niskanen tulee kirittämään hiihtäjiä torstaina klo 16.