Reitti

70 km

70 kilometrin kisan reitti Ylläsjärveltä Leville palkitsee osallistujan pitkien nousujen jälkeen myös maisemillaan.

55 km

Helpompaa haastetta kaipaavat voivat osallistua lyhyempään ja suurimmat nousut ohittavaan 55 kilometrin hiihtoon Äkäslompolosta Leville.

Reittiohje 2023

70 km hiihdon lähtöpaikka sijaitsee Yllästunturin Ylläsjärven puolella (Ylläs Ski Resort Ylläsjärvi, osoite Iso-Ylläksentie 44, 95980 Ylläsjärvi).

Startti tapahtuu tasamaalta ja lähes heti latu suuntaa metsään ja ensimmäinen alamäkiosuus alkaa. Alamäessä on muutama mutka mukana, ja koska erot eivät ole vielä hiihtäjien välillä suuria, kannattaa huomioida oma vauhti sekä ympärillä olevat hiihtäjät, jotta läheltä piti -tilanteilta vältytään. Tälle vuodelle reittiä on paranneltu juuri näiltä osin leventämällä sitä ja suoristamalla mutkia. Hiihtokeskuksen alueella hiihdetään vielä muutama kilometri ennen kuin saavutaan Kahvikeitaan laavulle. Tästä matka jatkuu nousuvoittoisena noin 150 nousumetriä Kellostapulinkurua ylöspäin. Kurun nousun jälkeen alkaa jälleen alamäki ja 9 km kohdalla on ensimmäinen huoltopiste. Tästä reitti jatkuu kuuluisaa Isomettän nousua pitkin – mutta alamäkeen – noin kahden kilometrin verran. Vauhtia tällä latuosuudella on liukkaassa kelissä kuntohiihtäjälläkin jopa 60 km/h. Laskun jälkeen alitetaan Maisematien ja hiihdetään kohti Äkäslompolon kylää ja Äkäslompolon jäätä. Tässä kohtaa matkaa on kertynyt 15 km ja Äkäslompolon jäällä on seuraava huoltopiste.

Äkäslompolon jäältä lähdetään nousuun kohti Kukastunturia, yhteensä 4 km ja nousumetrejä yli 200 m. Kukastunturin päällä on varmasti reitin parhaat maisemat, mikäli sää on kirkas. Sieltä alkaakin vauhdikas alamäki kohti Kotamajaa, jossa on jälleen huoltopiste. Kotamajalta hiihdetään kohti Pyhäjärveä, ja maasto vaihtelee tasamaastosta kumpuilevaan maastoon. Kun saavutaan Pyhäjärvelle, on hiihdetty 36 km ja paikalta löytyy seuraava huoltopiste. Pyhäjärveltä alkaa jälleen lyhyt nousu kohti Aakenustunturia ja Aakenuspirttiä. Aakenuspirtille saavuttaessa on hiihdetty 47 km ja paikalla on huoltopiste. Aakenuspirtiltä matka jatkuu kohti Levin Pyhätunturia. Tällä latuosuudella on selkeästi reitin tasaisin maasto.

Ennen Kätkän laavua alkaa viimeinen kunnon mäki. Pyhätunturin nousu on noin 2 km pitkä ja 100 korkeusmetriä nouseva. Pyhätunturin nousun jälkeen tulee jälleen vauhdikas alamäkiosuus ja saavutaan Kätkän laavulle, jossa on huoltopiste ja takana on jo 61 km. Viimeiset 9 km on Levin tuttuja latupohjia, kun hiihdetään Kätkätunturin laitaa ja maasto vaihtelee tasaisesta kumpuilevaan kohti Immeljärven päätyä. Immeljärven päädystä hiihdetään kohti Koutamaata ja matkaa jatkuu maisemareittiä pitkin kohti Levin keskustaa ja maalia.

Reittiohje 55 km

55 km hiihdon lähtöpaikka sijaitsee Äkäslompolossa Äkäslompolojärven jäällä (K-market Jounin Kauppa, osoite Sannanrannantie 3, 95970 Äkäslompolo).

Äkäslompolonjärveltä hiihdetään vain muutama kilometri ennen kuin alkaa Kukastunturin nousu, jota on yhteensä lähes 4 km ja nousumetrejä kertyy yli 200 m. Kukastunturin päällä on varmasti reitin parhaat maisemat, mikäli kelien puolesta on näkyvyyttä. Sieltä alkaakin vauhdikas laskupätkä kohti Kotamajaa, jossa ensimmäinen huoltopiste.

Kotamajalta hiihdetään kohti Pyhäjärveä ja maasto vaihtelee tasamaastosta kumpuilevaan maastoon. Kun saavutaan Pyhäjärvelle, on hiihdetty 22 km ja paikalta löytyy seuraava huoltopiste. Pyhäjärveltä alkaa jälleen nousupätkä kohti Aakenustunturia ja Aakenuspirttiä. Aakenuspirtille saavuttaessa on hiihdetty 33 km ja paikalla on huoltopiste. Aakenuspirtiltä matka jatkuu kohti Pyhätunturia. Tällä latuosuudella on selkeästi reitin tasaisin maasto.

55 km reitti poikkeaa 70 km reitistä ainoastaan ennen Kätkän laavua, jossa Pyhätunturin nousu jätetään kiipeämättä. Kätkänlaavulta viimeiset 9 km on Levin tuttuja latupohjia, kun hiihdetään Kätkätunturin laitaa ja maasto vaihtelee tasaisesta kumpuilevaan kohti Immeljärven päätyä. Immeljärven päädystä hiihdetään kohti Koutamaata ja matkaa jatkuu maisemareittiä pitkin kohti Levin keskustaa ja maalia.