Reitti

70 km

70 kilometrin kisan reitti Ylläsjärveltä Leville palkitsee osallistujan pitkien nousujen jälkeen myös maisemillaan.

55 km

Helpompaa haastetta kaipaavat voivat osallistua lyhyempään 55 km hiihtoon Äkäslompolosta Leville. 

Reittikartta ja korkeusprofiili


55 km reittikartta ja profiili

Reittiohje 2024

70 km hiihdon lähtöpaikka sijaitsee Yllästunturin Ylläsjärven puolella (Ylläs Ski Resort Ylläsjärvi, osoite Iso-Ylläksentie 44, 95980 Ylläsjärvi).

Startti tapahtuu tasamaalta ja seuraa laskettelurinnettä ylös, laskien pian taas alas lähelle starttipaikkaa. Alamäessä on muutama mutka mukana, ja koska erot eivät ole vielä hiihtäjien välillä suuria, kannattaa huomioida oma vauhti sekä ympärillä olevat hiihtäjät, jotta läheltä piti-tilanteilta vältytään. Hiihtokeskuksen alueella hiihdetään vielä muutama kilometri ennen kuin saavutaan Kahvikeitaan laavulle. Tästä matka jatkuu nousuvoittoisena noin 150 nousumetriä Kellostapulinkurua ylöspäin. Kurun nousun jälkeen alkaa jälleen alamäki ja 9 km kohdalla on ensimmäinen huoltopiste. Tästä reitti jatkuu kuuluisaa Isomettän nousua pitkin – mutta alamäkeen – noin kahden kilometrin verran. Vauhtia tällä latuosuudella on liukkaassa kelissä kuntohiihtäjälläkin jopa 60 km/h. Laskun jälkeen alitetaan Maisematie ja hiihdetään kohti Äkäslompolon kylää ja Äkäslompolon jäätä. Tässä kohtaa matkaa on kertynyt 15 km ja Äkäslompolon jäällä, alakoulun edustalla, on seuraava huoltopiste.

Äkäslompolon jäältä lähdetään nousuun kohti Kukastunturia, yhteensä 4 km ja nousumetrejä yli 200 m. Kukastunturin päällä on varmasti reitin parhaat maisemat, mikäli sää on kirkas. Sieltä alkaakin vauhdikas laskupätkä kohti Kotamajaa, jossa on jälleen huoltopiste. Kotamajalta hiihdetään kohti Pyhäjärveä, ja maasto vaihtelee tasamaastosta kumpuilevaan maastoon. Kun saavutaan Pyhäjärvelle, on hiihdetty 36 km ja paikalta löytyy seuraava huoltopiste. Pyhäjärveltä alkaa jälleen lyhyt nousupätkä kohti Aakenustunturia ja Aakenuspirttiä. Aakenuspirtille saavuttaessa on hiihdetty 47 km ja paikalla on Herkkumaan huoltopiste. Aakenuspirtiltä matka jatkuu kohti Levin Pyhätunturia. Tällä latuosuudella on selkeästi reitin tasaisin maasto.

Ennen Kätkän laavua alkaa viimeinen kunnon nousu. Pyhätunturin nousu on noin 2 km pitkä ja 100 korkeusmetriä nouseva. Pyhätunturin nousun jälkeen tulee jälleen vauhdikas alamäkiosuus ja saavutaan Kätkän laavulle, jossa on huoltopiste ja takana on jo 61 km. Viimeiset 9 km on Levin tuttuja latupohjia, kun hiihdetään Kätkätunturin laitaa ja maasto vaihtelee tasaisesta kumpuilevaan kohti Immeljärven päätyä. Täällä hiihtäjille tarjotaan vielä vauhtia Coca Colan ja donitsien muodossa. Immeljärven päädystä hiihdetään kohti Koutamaata ja matkaa jatkuu maisemareittiä pitkin kohti Levin keskustaa ja maalia V’inkkarin pihassa.

Reittiohje 55 km

55 km hiihdon lähtöpaikka sijaitsee Äkäslompolossa Äkäslompolojärven jään länsiosassa, alakoulun edustalla (osoite: Koulutie 2, 95970 Äkäslompolo).

Reitti noudattelee 70 km reittiä. 55 km reitti poikkeaa 70 km reitistä ainoastaan Aakenuspirtin jälkeen, ennen Kätkän laavua, jossa Pyhätunturin nousu jätetään kiipeämättä ja tunturi sivuutetaan sen oikealta puolelta.