Ajankohtaista

Ylläs-Levillä tarvitaan myös hevosvoimia

Ylläs-Levin järjestelyt ovat olleet jo pitkään käynnissä ja touhu on tällä hetkellä kova, kun tapahtumaan on noin kuukausi aikaa.

Itse reitit 70 km ja 55 km sekä tapahtuma-alueet Ylläksellä ja Levillä rakennetaan vasta muutama päivä ennen kilpailua. Tätä ennen työ on tapahtumaan valmistautumista, suunnittelua, sopimista, kumppanuuksien luomista, markkinointia ja viestintää. Ylläs-Levin järjestelytoimikunnan tavoitteena on saada noin 1 500 hiihtäjää tänä vuonna ottamaan osaa, kun viime vuonna mukana oli noin 1 100 hiihtäjää.

Työtä on siis jo tehty paljon ja paljon on vielä tekemättä. Tapahtuman aikana talkoolaisia on noin 300, joita näet eri pisteissä auttamassa niin tapahtuman luomisessa, hiihtäjien tankkauspisteissä, reitin toteuttamisessa sekä hallinnollisissa töissä. Talkoolaiset ovat yksi tapahtuman kulmakivistä ja iso kiitos kuuluu heille jo nyt.

Yle lähettää suoraa TV-kuvaa kilpailusta, mikä tarkoittaa, että reitillä on kuvausryhmiä niin ilmassa kuin maassakin. Tämän lisäksi paikalla on sekä suomalaista että kansainvälistä mediaa tiedottamassa Visma Ski Classics –kauden viimeisestä osakilpailusta.

Tapahtuman aikana pitää liikutella sekä ihmisiä että tavaroita pitkin kisareittiä. Tämä tarkoittaa kuvaajien kuljettamista kärkiryhmän edessä TV-kuvaa varten, ladun tarkastamista kisan aikana sekä sen jälkeen, tavaroiden kuten kylttien, aitojen, muonituksen sekä henkilöstön viemistä maastoon ja tuntureiden päälle. Näihin toimenpiteisiin ollaan Ylläs-Levissä varauduttu moottorikelkoin. Tämä on kätevin ja nopein tapa liikkua reitillä ja kilpailun aikana on käytössä 12 moottorikelkkaa, joiden logistiikka on suunniteltu kustannustehokkaasti sekä luontoa säästäen.

Tapahtuman moottorikelkat toimittaa perheyritys Äkäslompolosta Snow Fun Safaris.

– Kelkat ovat nelitahtisia Lynxin reittikelkkoja. Toimitamme myös rekiä, joissa kuljetetaan tavaraa ja mm. talkoolaisia Kotamajan huoltopisteeseen. Ratamestarin kelkka tulee varmasti olemaan kovimmassa ajossa ja keskimäärin kelkoille tulee tapahtuman aikana noin 100 km ajoa, kertoo Arto Pöppönen Snow Fun Safarikselta.

Moottorikelkka on Lapissa perinteinen liikkumaväline lumiseen aikaan. Sitä käytetään niin siirtymisiin, poronhoidossa sekä tietenkin erilaisissa safareissa. Ilman moottorikelkkoja Ylläs-Levin toteutus olisi lähes mahdotonta.

– Me käytämme alueen tapahtumissa aina kun vain mahdollista paikallistoimijoita. Haluamme osaltamme tukea heidän toimintaa ja luoda syviä ja kestäviä kumppanuuksia yritysten kanssa, jotka toimivat vastuullisesti ja jakavat saman arvopohjan, kertoo Ylläs-Levin tapahtumajohtaja Satu Pesonen Levi Events Oy:stä.