Ajankohtaista

Swix on valmis luopumaan fluorista

Hiihtomaailma on ollut viime aikoina hämmennyksen vallassa suksivoiteisiin liittyvien kysymysten ympärillä. Puheenaiheena ovat olleet perfluoratut yhdisteet, joita on käytetty huippuhiihdossa 80-luvun lopulta lähtien ja joiden käyttö on yleistyi nopeasti myös kuntoilijoiden keskuudessa.

Perfluoratut fluoriyhdisteet ovat terveydelle ja ympäristölle haitallisia, sillä ne eivät juurikaan hajoa luonnollisesti ja kertyen siten ravintoketjussa aiheuttaen mm. perinnöllisyyshäiriöitä. Tästä syystä EU kielsi kaikkein haitallisimpien PFOA-epäpuhtauksia sisältävien fluoriyhdisteiden myynnin 4.7.2020 alkaen. Tämä säädös koskee kaikkia teollisuuden aloja. On odotettavissa, että tulevina vuosina myös nyt vielä sallitut perfluoratut yhdisteet tullaan viranomaisten toimesta kieltämään.

Kansainvälisen hiihtoliiton hallitus (FIS) päätti marraskuussa 2019 että kaikki fluoriyhdisteet kielletään sen alaisissa kilpailuissa kaudesta 2020-2021 lähtien. FIS ei kuitenkaan saanut vaadittavaa, kieltoa valvovaa testilaitteistoa valmiiksi vielä tulevalle kaudelle, joten se siirsi kiellon täytäntöönpanoa kauteen 2021-2022.

Voidevalmistajat ovat viime vuosina keskittyneet tuomaan markkinoille entistä puhtaampia ja fluorittomia voidevaihtoehtoja. Maailman markkinoiden johtava suksivoidevalmistaja, norjalainen Swix, ilmoittaa nyt luopuvansa fluorin käytöstä kaikissa voiteissaan. Fluorivoiteiden valmistus on jo lopetettu, mutta olemassa olevaa, viranomaissäädökset täyttävää, varastoa on vielä jälleenmyyjiltä saatavilla.

Fluorin korvaaminen huipputasolla on haasteellista ja vaatii tuhansia tunteja kehitystyötä parhaissa laboratorioissa ja testiladuilla. Swix aloitti fluorittomien voiteiden kehitystyönsä vuonna 2013 ja on ollut mukana useissa monialaisissa ja monikansallisissa projekteissa yhdessä saman haasteen kanssa kamppailevien eri alojen yritysten kanssa. Väsymättömän tutkimuksen ja testaamisen ansiosta Swix on nyt valmis luopumaan aiemmin voittamattomana pidetystä fluorista ja siirtyy uuden Swix PRO -voidemalliston kautta uuteen täysin myrkyttömään aikakauteen. Työ puhtaan, turvallisen ja liukkaamman hiihtonautinnon puolesta jatkuu edelleen.

Swix on paikalla Ylläs-Levi tapahtumassa ja valmiina auttamaan sinua ammattitaitoisella voitelupalvelulla, jotta saat parhaat mahdolliset lähtökohdat kilpailuusi.