Ajankohtaista

Ratamestari Mikko Koutaniemi lupaa loistavaa hiihtokisaa Ylläs-Leville

Visma Ski Classics -sarjan viimeinen tapahtuma Ylläs-Levi on käsillä. Kisa käydään nyt lauantaina ja suorituspaikkojen viimeistelyä käydään parhaillaan läpi. Olosuhteet ovat kohdallaan ja pitkän matkan hiihdon ammattilaiset ovat juuri päättäneet Reistadløpetin Norjassa ja ovat siirtymässä Ylläksen ja Levin maisemiin. Tuleva hiihtotapahtuma on lyhyessä ajassa saavuttanut suuren suosion sekä huippuhiihtäjien että kuntoilijoiden keskuudessa. Loistava rata, mahtavat maisemat ja Lapin taika tuovat tänäkin vuonna ennätysmäärän osallistujia.

Viime vuoden voittajan Andreas Nygaardin mukaan Ylläs-Levi on paras paikka lopettaa pitkä ja raskas kausi. Hän kehuu rataa yhdeksi parhaista koko kiertueella ja toivookin kovaa kilpailua Suomen huippuhiihtäjiä vastaan, joista Olympia- ja maailmanmestari Iivo Niskanen on taas toistamiseen mukana.

Vielä on mahdollisuus osallistua tapahtumaan ja Ylläs-Levin ratamestari ja entinen huippuhiihtäjä Mikko Koutaniemi on vakuuttunut, että tämän vuoden kisasta tulee kaikkien aikojen paras. Mikko on juuri aloittamassa kiireistä viikkoaan ennen h-hetkeä, mutta hänen onnekseen kaikki valmistelut ovat loppusuoralla ja ongelmia ei ole näköpiirissä. Näin Mikolla oli aikaa vastata muutamaan kysymykseen ja kertoa, miksi juuri Ylläs-Levi on hieno tapa lopettaa talvikausi.

Miten Ylläs-Levin valmistelut sujuvat ratamestarin silmin viimeisen viikon alkaessa?

Aina jännittää mitä luontoäiti keksii. Meillä on ollut tuuria aikaisempina vuosina kelien suhteen, mutta olen hyvin tietoinen että tuuli, lumettomuus ja lämmin sää voi lisätä harmaita hiuksia. Uskon kuitenkin että kilpailut päästään viemään läpi hyvissä olosuhteissa.

Millaista kisaa odotan nyt tälle vuodelle kun kyseessä on jo kolmas kerta?

Toiveissa on tietenkin helpompi ja entistä parempi tapahtuma. Kilpailullisesti tietenkin toivoisin, että kilpailussa nähtäisiin rohkeaa hiihtämistä ja ennen kaikkea irtiottoja.

Entisenä kilpahiihtäjänä miten luonnehdit Ylläs-Levin radan?

Rata on varmasti yksi kauneimmista maisemien puolesta etenkin selkeän kelin sattuessa. Kilpailusarjasta löytyy toki haastavampiakin osakilpailuja nousumetrien suhteen, mutta kun olemme näin myöhäisessä ajankohdassa lämmin keli saattaa pehmittää latuja ja tehdä kilpailusta entistä haastavamman. Viimeiset kilometrit ovat helpohkoja, mutta kuten Petter Eliassen toissa vuonna todisti matkan varrella löytyy kyllä ratkaisun paikkoja.

Olet myös kiertänyt muita Visma Ski Classics hiihtoja aikanaan, mutta mitkä ovat Ylläs-Levin valtit?

Luonto ilman muuta. Puhdas ilma ja kauniit maisemat. Luonnonpuiston alueella on hyvin tyypillistä että törmäät ladulla mielummin poroon kuin moottoriajoneuvoon. On hienoa, että kilpailusarjassa on hyvin erityylisiä reittejä, jossa erilaisilla ominaisuuksilla omaavat hiihtäjät voivat menestyä. Samoin on hienoa, että hiihtokilpailuita pidetään vastakohtaisissa paikoissa. Kuten esimerkiksi Drammenissa maailmancupissa sprinttiä hiihdetään keskellä kaupunkia ja meillä hiihdetään keskellä ei mitään.

Millainen on ratamestarin työ eli mitä asioita kuuluu vastuullesi?

Minun tehtäviini kuuluu mahdollistaa hiihtäjille mahdollisimmman hyvät olosuhteet hiihtää. Haastavinta on kelien tuomat haasteet. Lumeksi on vaikea muuttua. Toisaalta myös taata kilpailijoille turvallinen ja selkeä reitti. Niin eliitille kun kuntoilijoille. Esimerkiksi eliittihiihtäjille voisi ajaa ladut lähes kaikkiin laskuihin, mutta vastaavasti täytyy miettiä miten heikommalla laskutaidolla olevalle hiihtäjille ladut haittaa vauhdin kontrollointia kun ei mahdu auraaman.

Kuvaile kilpailua edeltävää päiväsi

Edellisenä päivänä käyn lähinnä tarkistamassa, että lähtö- ja maalialue ovat kunnossa ja latuja on riittävästi ja että ne ovat tasaiset ja suorat. Tarkistan myös sprinttipisteet. Suljen reitin illalla eli käyn ajamassa kelkalla reitin ja sulkemassa kaikki risteykset ja tarkistan, että opastekyltit ovat paikoillaan. Illalla ja yöllä istun joko tampparin kyydissä tai sitten olen puhelimella yhteydessä heihin. Lähinnä ohjeistan heitä missä kohtaa ladut katkeaa, missä kohtaa jatkuu ja montako latua missäkin kohtaa on järkevää olla. Ylläksen päässä latuverkosto on kapeampi, niin siellä tulee miettiä myös miten kamerakelkka mahtuu liikkumaan.

Miten itse näet Ylläs-Levin merkityksen alueelle?

Onhan tämä pari vuotta television välityksellä maailmalle lähtevä videokuva mieletöntä markkinointia Lapille ja koko Suomelle. Samaan aikaan kun Etelä-Suomessa ja Euroopassa alkaa jo ruoho vihertämään katsojat näkevät, että toisaalla on parhaat hiihtokelit käsillä.

Mitä haluat sanoa hiihtoon osallistuville ja mitä vinkkejä annat heille?

Kilpailu on vaativa, mutta maalin pääsy on varmasti palkitseva. Oikea vauhdinjako, hyvät välineet ja riittävä energiansaanti matkan aikana helpottavat kummasti. Lähde itsellesi nopeimmalla tavalla edetä. Jos eliittihiiihtäjät työntävät tasatyönnöllä, se ei ole välttämättä sinulle se nopein tapa edetä. Sopivasti vaatetta, jotta et hikoilun kautta menetä liikaa nestettä. Lähtöpaikalla saa vaikka vähän palellakin. Kukastunturin päällä ei enää palele!

Teksti: Teemu Virtanen