Ajankohtaista

Pelasta talvifiilis – Koe pohjoisen kaunis kevät

Suomessa talvi, ainakin kalenterista katsottuna, on jo pitkällä. Pohjois-Suomen kylpiessä paksussa ja valkoisessa lumipeitteessä tilanne etelässä ja rannikolla onkin sitten eri – lunta löytyy vain paikoin ja sekin keinotekoisesti tuotettuna.

Onneksi Suomesta löytyy kuitenkin alueita sekä tekijöitä, jotka ovat valmiita tekemään kovasti ja pyyteettömästi töitä hiihdon mahdollistamiseksi. Tekolumiladuilla on suuri merkitys ikään ja kuntoon, harrastuneisuustasoon katsomatta. Laduista hyötyvät niin kilpahiihtäjät kuin lapset ja kuntoilijatkin – kansanterveydellistä näkökulmaa unohtamatta. Mitä olisikaan talvi ilman lunta? Me suomalaiset tarvitsemme lunta ja selkeät vuodenajat.

Lapissa keväällä talvi on parhaimmillaan

Hiihtolomien lähestyessä moni ystäväporukka ja perhe suunnittelee lomakohdetta parempien kelien toivossa. Mielessä voi olla makoilua hiekkarannikolla aurinkovarjon alla, mutta ei kannata unohtaa Ylläksen, Levin ja Lapin tarjoamia mahdollisuuksia.

Vaikka talvi tänä vuonna osassa Suomea näyttää olevan lyhyt, voi talven fiiliksen kokea suuntaamalla pohjoiseen. Mikä onkaan parempaa kuin nauttia ulkoilusta aurinkoisessa säässä, nauttia ulkona kupponen höyryävän kuumaa juomaa ja antaa auringon sekä raikkaan ilman nostaa puna poskille. Tai vaihtoehtoisesti vain rauhoittua ja ihastella ympäröivää luontoa, vaihtoehtoja on monia niin yksin matkaavalle, pariskunnille kuin lapsiperheille – kaikille varmasti löytyy nähtävää ja koettavaa. Ylläksen ja Levin aluetarjonnasta on löydettävissä hyväkuntoisia fatbike-pyöräreittejä, latuja, kylpylää, shoppailtavaa, hemmottelupalveluita sekä muita palveluntarjoajia. Tylsyyttä ei ole siis tarjolla ellet sitä itse juuri halua, valinta on sinun.

Lapin kevät on pitkä ja lumivarma aika jatkuu pitkälle aurinkoiseen huhtikuuhun. Eli ei siis huolta, vaikka lomajakso ei sattuisikaan perinteiseen hiihtoloma-aikaan. Takuuvarmaa aurinkoa ja kimmeltäviä hankia on tarjolla keväällä useiden viikkojen ajan. Tämä kannattaa huomioida erityisesti Ylläs-Levi-hiihdon lähestyessä.

Huhtikuun 4. päivänä 2020 käytävä talven ja kevään ehdottomasti huikein sekä jännittävin hiihtotapahtuma on kokemisen arvoinen. Ylläs-Levi on Visma Ski Classics -hiihtosarjan viimeinen osakilpailu ja kisaan osallistuu marathonhiihdon maailman paras eliitti. Ja sinulla on mahdollisuus päästä kokemaan sama kisatunnelma, joko haastajana tai yleisönä – miten vain itse haluat. Valittavanasi on 70 km tai 55 km reitit, jotka kulkevat läpi Suomen kauneimman Tunturi-Lapin. Tapahtuma käydään perinteisellä hiihtotyylillä, mutta jos sattumoisin voitelutaitoja ei omasta takaa löydy – niin Leviltä kuin Ylläkseltä voi ostaa asiantuntevaa voitelupalvelua jolloin voitelusta ei tarvitse itse huolehtia.

Tänä vuonna Ylläs-Levi järjestetään viidennen kerran, jolloin kyseessä on jo vankan aseman saavuttanut hiihtotapahtuma. Neljänä viime vuotena Ylläs-Levi on toiminut Visma Ski Classicsin osakilpailuna ja on televisioinnin myötä kasvattanut kansainvälistä tunnettuvuuttaan nimenomaan henkeäsalpaavan upeilla maisemillaan – maisemilla, jotka  myös sinun on mahdollista kokea paikan päällä. Ei huolta, sillä vaikka etelän ja rannikon haastavat lumiolosuhteet ovat vaikeuttaneet monen harrastajan hiihtoharjoittelua, talven ja kevään fiiliksen voi vielä pelastaa. Jos tällä hetkellä tuntuu siltä, että talven hiihtotavoitteet ja -kilometrit sulivat lumien mukana, voi paikallaan olla tavoitteiden siirtäminen kauemmas kevääseen ja muuttamalla niitä hieman. Mikä olisikaan parempaa, kuin kaveriporukan haastaminen Ylläs-Leviin ja yhdessä kokeminen sekä liikunnan yhdistäminen nautintoon ja hauskanpitoon. Lapissa lunta ja aurinkoa riittää, samalla laduilla voi hymy ja pieni puna nousta poskille.

Tekstin kirjoitti Heli Heiskanen, joka on marathonhiihdon ammattilainen Visma Ski Classics -sarjassa ja koulutukseltaan opettaja. Heli edustaa marathonhiihdoissa tsekkiläistä Vltava Fund Ski Team -tallia.