Ajankohtaista

Tekniikkavideo: Kuukausi aikaa kevään ykköstapahtumaan Ylläs-Levi-hiihtoon

Kevään parhaimmille keleille ja Ylläs-Levi hiihtoon on aikaa noin kuukausi. Aikaa on juuri sopivasti kokeilla hiihtovarusteita, kerätä hieman lisää hiihtokilometrejä sekä saada samalla pientä punaa poskiin lisääntyvän kevätvalon myötä. Jotta hiihtäminen olisi mahdollisimman taloudellista, ei hiihdon tekniikkaa sovi unohtaa. Tekniikan parantuminen säästää voimia ja tekee hiihdosta entistä taloudellisempaa ja varmasti samalla hauskempaa.

Hiihtotekniikan harjoittelu on kilpahiihtäjien harjoittelussa tärkeässä roolissa, miksipä se ei voisi olla sitä myös muille, jotka viihtyvät suksilla. Hiihdossa koko vartalo työskentelee ja siksipä kehon lihasten aktivoituminen oikeassa järjestyksessä, oikeaan aikaan, on keskiössä. Yhtenä tavoitteena on saavuttaa hiihdossa rento ja tasapainoinen liukuvaihe, jotta työntö ja potku saataisiin mahdollisimman tehokkaiksi.

Videolla käyn lyhyesti läpi perinteisen tekniikoita ja sitä, millaisissa maastonkohdissa niitä olisi hyvä käyttää. Tekniikoita harjoittelemalla opit lukemaan latua ja vaihtamaan tekniikkaa maaston mukaan itsellesi sopivaksi. Avain mahdollisimman tehokkaaseen ja taloudelliseen hiihtoon on nimenomaan tekniikoiden sujuva vaihtelu. Tekniikoiden hallinnan myötä hiihtovauhdin pitäminen tasaisena helpottuu ja samalla hiihto taloudellistuu, sillä vauhdin ylläpitäminen säästää aina enemmän voimia kuin vauhdin kiihdyttäminen.

Mukavia hiihtohetkiä,
Heli Heiskanen