Ajankohtaista

Pidetään luonto puhtaana

Kevään odotetuin hiihtotapahtuma Ylläs-Levi on piakkoin edessä. Kilpailu on maisemiltaan ja luonnon monimuotoisuudeltaan yksi pidetyimmistä tapahtumista Visma Ski Classics-hiihtäjien kesken. Reitti kulkee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi tarjoten hiihtäjille henkeäsalpaavia tunturimaisemia sekä mieltä rauhoittavia, valkoisena hohtavia hankia.

Luonnon monimuotoisuus on havaittavissa reitin eri vaiheilla: luonto tarjoilee puhdasta kauneutta ladun kulkiessa Ylläsjärven, Äkäslompolon, Kukastunturin ja Pyhäjärven kautta Leville.

Keväällä Ylläs-Levin reitti näyttäytyy kimmeltävänä hiihtoreittinä, mutta kesän saapuessa ja luonnon herätessä eloon kansallispuiston kasvillisuus puhkeaa kukkaansa tarjoten kulkijoilleen puhtaita luonnon tuoksuja, mieltä huumaavaa hiljaisuutta ja mitä mahtavampia herkkuja – superfoodia. Syksyn ja talven tullessa tämän kaiken peittää valkea lumikerros. Toisaalta myös talvella lumi peittää allensa kaiken sen, minkä kulkija luontoon jättää. Niin hyvässä kuin pahassa. Siksi onkin tärkeää, ettei luontoon jätetä mitään sellaista, mikä ei sinne kuulu. Pidetään luonto puhtaana.

Viime vuosina hiihdon marathonmatkojen yhteydessä otsikoihin on noussut tasaisin väliajoin ongelma kisan aikaisesta roskaamisesta. Kisaajat, niin eliitti- kuin harrastelijaryhmistä, kuljettavat mukanaan energiageelejä ja -patukoita joista osasta kuoret valitettavasti jäävät radan varrelle – joko tahallisesti tai tahattomasti. Viime kesänä Ylläs-Levi-reittiä kulkiessani sain valitettavasti todeta tämän ikävän tosiasian.

Roskaaminen ei ole ongelma pelkästään luonnon kannalta. Tyhjät energiapakkausten kuoret ja korkit ovat suuri turvallisuusriski erityisesti loppupään hiihtäjille. Osa kisaan osallistuvista taittaa matkaa pidot pohjissa, johon nämä kuoret tarraavat. Vauhti alamäessä voi tyssätä yllättävän nopeasti energiapakkauksen tarratessa pito- tai luistopintaan. Sitä tuskin kukaan omalle kohdalleen haluaisi.

Energiapakkausten kuljettamista ja niiden hävittämistä tulisi ajatella jo ennen tapahtumaan osallistumista. Kisan aikana on mahdollista päästä roskista eroon usealla eri tavalla:

  • Nauttimalla energiat juuri ennen tapahtuman huoltoasemia ja nakkaamalla kuoret huoltoasemien roska-astioihin tai roska-astioiden välittömään läheisyyteen (merkitty alue).
  • Kuljettamalla roskat tapahtuman huoltoasemien välillä oleville roskavyöhykkeille.
  • Huolehtimalla siitä, että hiihtäjän huoltaja kerää roskat talteen eli antamalla roskat huoltajalle joka hoitaa roskien hävittämisen.

Hyvänä ohjenuorana kannattaa pitää sääntöä, jota yleisesti myös kansallispuistoissa käytetään: ”Jos jaksat kuljettaa tuotteen luontoon, jaksat kantaa myös tuotteen roskat sieltä pois.” Kuinka sitten kuljettaa lisäenergiaa mukanaan siten, että kuoret eivät jäisi luontoon? Tähän löytyy monia keinoja.

Jos kuljettaa juomaan matkassaan, helpoin keino on sekoittaa geelit jo valmiiksi urheilujuomaan. Oikea sekoitussuhde löytyy kokeilemalla. Tätä keinoa käytän usein itse.

Geelit voi myös teipata ns. tarrateipillä, jossa toinen puoli on liimapintainen, housujen pintaan. Geelin käyttämisen jälkeen kuoren saa kätevästi takaisin kiinni painamalla se takaisin housuissa olevaan tarrapintaan. Kuoret voi myöhemmin hävittää lajittelemalle ne huoltopisteiden jäteastioihin. Tietysti kuoret voi myös laittaa taskuihin tai housuihin, mikä itselle tuntuu luontevimmalta. Urheiluliikkeissä on myös myynnissä vyötärön ympärille laitettavia taskuja, jotka sopivat erityisen hyvin juuri tähän tarkoitukseen.

Tärkeintä on kuitenkin ajatella roskien hävittämistä jo ennen itse kisatapahtumaa. Pienillä toimenpiteillä huolehdimme siitä, että luonto pysyy jatkossakin puhtaana.

Teksti: Heli Heiskanen