Ajankohtaista

Näin valmistaudut Ylläs-Levi hiihtoon

Ylläs-Levi 70 km ja Ylläs-Levi 55 km ovat perinteisen tyylin maratonhiihtoja. Kokoamillamme vinkeillä ensikertalainen pitkänmatkan hiihtäjä voi valmistautua tapahtumaan onnistuneesti

Valitse itsellesi sopivat välineet

Käyttämäsi monot määrittävät millaisen standardin mukaiset siteet sinun tulisi hankkia, joten monot on hyvä hankkia ennen suksia. Ennen monokauppaan ryntäämistä on kuitenkin hyvä suunnata katse omiin jalkoihin ja kysyä: Millaiset jalkani ovat? Tarvitsenko leveät vai kapeat monot? Kuinka tärkeää on mukavuus? Entä monojen paino? Paleleeko varpaitani helposti? Näiden tietojen myötä asiantunteva myyjä osaa auttaa sinua monovalinnassasi. Pyri löytämään jalkaasi sopiva ja mukava mono – sekä harjoittelu että itse kauden päätapahtumaan osallistuminen on tällöin takuulla nautinnollisempaa.

Varsinaisessa hiihtämisessä sukset ovat pääosassa. Pyri löytämään pituuttasi ja painoasi vastaavat sukset, joilla saat sekä pitoa potkuihisi että luistoa liukuihisi. Vaihtoehtoina on nykyisin sekä voideltavia että voiteluvapaita suksia. Yleisesti kalliimmat sukset ovat kevyemmät ja luistavat myös paremmin. Suksien hankinnassa on hyvä tukeutua asiantuntevaan myyjään juuri itsellesi parhaiten sopivan ja toimivan suksen löytämiseksi.

Sauvoja hankittaessa kannattaa erityistä huomiota kiinnittää remmeihin. Varmista, että sauvan remmi sopii käteesi myös hiihtohansikkaat kädessä. Perinteisen tyylin hiihdossa sauvojen oikea pituus on 0,83–0,86 kertaa hiihtäjän oma pituus. Esimerkiksi 185 cm pitkän hiihtäjän sopiva sauvan pituus on siten noin 154–159 cm.

Monojen, suksien, siteiden ja sauvojen lisäksi tarvitsen hiihtämiseen sopivat vaatteet. Talvijuoksuun tarkoitetut vaatteet toimivat hyvin myös hiihtäessä, joten välttämättä et tarvitse uusia hankintoja vaatekaappiisi. Hiihtolenkille vaatteet tulisi valita vallitsevan sään mukaan. Hyvä vinkki kylmän kelin hiihtolenkille on valita merinovillaa alusasuksi synteettisen teknisen kerraston sijaan. Villa on mukavan tuntuista ja lämmittävää ihoa vasten myös hikoilusta kostuttuaan.

Harjoittelu hiihtomaratonille

Ennen systemaattisemman harjoittelun aloittamista on tärkeää harjoitella oma hiihtotekniikka riittävän hyvälle tasolle. Lumen myötä ensimmäinen hiihtokuukausi onkin usein viisasta pyhittää tekniikkaharjoittelulle. Helpoin tapa saada hiihtotekniikka haltuun on pyytää apua. Voit mennä esimerkiksi hiihtokouluun tai osallistua erilaisiin hiihtotekniikka kuntoon -tapahtumiin. Omaa hiihtämistä on hyvä myös videoida ja korjata esiin nousevia tekniikkavirheitä näiden havaintojen pohjalta. Erilaiset hiihtovideot (ja DVD:t) ovat myös toimiva tapa oikean tekniikan sisäistämisessä.

Oikean tekniikan oppimisen jälkeen on aika aloittaa systemaattinen harjoittelu. Vaihtele harjoituksiasi. Sisällytä lyhyitä, pitkiä, kovia ja helppoja hiihtolenkkejä harjoitusohjelmaasi. Tee helpot harjoitteet riittävän rauhallisella tahdilla. Viikonloput soveltuvat hyvin pidempien hiihtolenkkien tekoon. Intensiteetiltään keskitason harjoitteet voivat olla myös melko pitkiä, jolloin ne imitoivat hyvin maratonhiihtosuoritusta. Koviin harjoitteisiin sopivat hyvin esimerkiksi erilaiset intervallit.

Hyvänä motivaattorina hiihtoharjoitteluun toimii sopivaan tapahtumaan ilmoittautuminen. Mitä aiemmin ilmoittaudut, niin sitä paremmin siitä myös yleensä suoriudut – tieto osallistumisesta motivoi harjoittelemaan ja valmistautumaan tapahtumaan läpi koko talven. Ylläs-Levi 70 km tai 55 km on erinomainen koko kauden päätavoite, tapahtumassa on helppo yhdistää sopivassa suhteessa itsensä haastamista, hiihtomatkailua ja lomailua parhaiden kevätkelien aikaan. Tapahtumaan valmistamisessa toimivat hyvin myös piemenpiin hiihtokilpailuihin tai -tapahtuihin osallistumiset. Näin saat arvokasta omakohtaista kokemusta pitkälle hiihdolle tankkaamisesta, pukeutumisesta sekä suksien voitelemisesta.

Lisää pitkän matkan hiihdon harjoittelusta ja valmistautumisesta voit lukea tällä sivustolla ja Ylläs-Levin Facebook-sivuilla pitkin talvea. Seuraa sivujemme uutisosuutta ja Facebookin videoita ja päivityksiä!

Luistavia latuja ja ennen kaikkea – muista nauttia matkasta!