Ajankohtaista

Helpompaa hiihtoa karvasuksella

Hullaannu hiihdosta, hurmaannu hangista

Suuri osa suomalaisista muistaa kouluhiihdon ja toimimattomat sukset. Pahimmassa tapauksessa koulun pakolliset hiihtotunnit on vietetty sedän tai tädin vanhoilla välineillä, joiden sopimattomuus koululaiselle on ollut ilmiselvää. Sukset eivät pitäneet eivätkä luistaneet, eivätkä ne oikeastaan pysyneet allakaan vaan kovasta yrityksestä huolimatta lipsuivat niin sivulle kuin taakse, melkein jokaiseen ilmansuuntaan. Mieli teki lopettaa ennen kuin oikeastaan ehti aloittaakkaan. Vuosien jälkeen kuitenkin usean suomalaisen veri vetää ladulle ja kokemaan maisemia, jonne autolla ei pääse. Jotain siinä lumella kiitämisessä täytyy olla. Mutta kuinka tehdä hiihdosta mieluisaa? Niin että mieli nauttii ja keho rentoutuu, hurmioituu hangista ja nenä punakoituu auringosta?

Ylläs-Levi käydään huhtikuun puolivälissä, juuri parhaimpien hiihtokelien aikaan. Kuinka sitten varmistaa suksien toimivuus ja hiihdon mielekkyys alusta maaliin saakka? Siten, että suksi luistaa ja pitää ja matka taittuu? Ja ennenkaikkea hymy kiipeää poskille.

Suksien oikea ja kelille sopiva voitelu on toisinaan haastavaa myös eliittihiihtäjien suksien huoltajille, joten miksipä se ei voisi olla sitä myös kuntoilijoille. Yölliset pakkaset ja kevätauringon lämmittävä vaikutus muuttavat keliä päivän edetessä. Alussa toimiva suksi ei välttämättä toimi lopussa. Voitelu ei ole rakettitiedettä ja toimiva pito ja luisto on mahdollista saada voidellen. Eri voidemerkit tarjoavat netissä ja sosiaalisessa mediassa voitelusuosituksia, joista halutessaan voi katsoa apua voiteluun. Lisäksi tarjolla on niin Levin kuin Ylläksenkin urheiluliikkeissä voitelupalveluita, jolloin itselle jää vain suksien noutaminen ja keskittyminen itse tapahtumaan.

Yksi varteenotettava vaihtoehto Ylläs-Leville on karvasuksilla eli niin sanotuilla skin-suksilla kisaaminen. Karvasuksilla kisaaminen on hyvä vaihtoehto ja on myös mainittava, että useat kilpahiihtäjät omistavat niitä. Itselläni on kahdet skin-sukset ja käytän niitä erityisesti haastavissa olosuhteissa sekä kuluttavilla keleillä. Vuosi sitten Norjan Birkebeinnerrennetissä näin jopa miesten kilpasarjan hiihtäjiä hiihtävän ohitseni nimenomaan juuri karvasuksilla, hyville sijoituksille.

Karvasuksen valintaa puoltaa usein perinteisen hiihdossa pidon helppous. Suksen oma pitokarva hoitaa pidon, jolloin voideltavaksi jää vain luistoalueet mikä puolestaan säästää paljon aikaa ja vaivaa. Halutessaan pitokarvan voi käsitellä luistonauhalla tai erikseen pitokarvoille kehitetyillä luistoaineilla luiston lisäämiseksi, mutta se ei ole välttämätöntä. Karvasuksella hiihdettäessä jää siis pois liistereillä ja pehmeillä pitopurkeilla sormien sotkeminen. Mutta ehkä parasta on, että kevätkeleillä metsän roskat ja havupuiden neulaset jäävät ladun pintaan eivätkä keräänny suksien pohjaan luistoa heikentämään.

Suomessa karvasuksibuumi on ollut valloillaan jo pitkään, mutta jos nyt kuitenkin on niin ettet vielä ole niitä hankkinut (mutta kiinnostus heräsi) – alla on muutama vinkki, mitkä kannattaa huomioida karvasuksiostoksilla.

  1. Hanki sukset asiantuntevalta myyjältä
  2. Kerro myyjälle rehellisesti pituutesi ja painosi, jotta saat juuri itsellesi sopivat sukset. Lisäksi kerro, millainen hiihtotaustasi on ja kuinka paljon hiihdät. Tämä vaikuttaa siihen, että myyjä osaa arvioida hiihtotaitosi ja osaa suositella sinulle hiihdollisesti oikeanlaisia suksia.
  3. Vaadi suksille toimivuustakuu, jolloin saat vaihtaa sukset jos ne eivät olleet sopivat. Esim. karvasuksi tökkii, eikä luista tai suksi ei pidä.
  4. Suksen laadulla (ja myös monojen laadulla) on väliä hiihdettävyydessä. Osta vähintään kennorakenteiset sukset, jolloin suksi kestää myös aikaa.
  5. Osta riittävän kiertojäykät ja tukevat monot, ne tuovat hiihtoon lisää hallittavuutta.
  6. Siirrettävällä NNN-siteellä voit vaikuttaa suksen ominaisuuksiin esim. saamalla lisää pitoa tai lisää luistoa. Siirtämällä sidettä hieman eteenpäin saat lisää pitoa ja siirtämällä taaksepäin lisää luistoa.
  7. Huolla tai huollata sukset vähintään kerran vuodessa.
  8. Karvasuksien karva on vaihdettavissa. Karvan kuluessa pito heikkenee, mutta suomalaisissa olosuhteissa karva kestää hyvin jopa useamman vuoden.

Teksti: Heli Heiskanen

Heli Heiskanen on marathonhiihdon ammattilainen Visma Ski Classics -sarjassa ja koulutukseltaan opettaja. Heli edustaa marathonhiihdoissa tsekkiläistä Vltava Fund Ski Team -tallia. Suomessa seuratasolla edustus Team Skiers -seurassa. Helin valmentajana toimii Jarmo Riski.