Ajankohtaista

Minun talvinen Levini

Olen kotoisin paikasta, missä luonto ympäröi minua, missä voin kuulla revontulien äänen ja nähdä säkenöivän tähtitaivaan sekä kuun valaiseman tunturimaiseman. Olen kasvanut tuulen tuiverruksessa, valkeiden hankien ympäröimänä – pakkasen nipistäessä poskipäitäni. Sieltä minä tulen, keskeltä puhdasta luontoa, valkoisten keväthankien kimaltaessa tuhansien timanttien lailla. Edessä ja takana pelkkä vapaus, tila sekä kiireettömyys. Sinne minä myös aina palaan, vain hengittämään ja olemaan. 

Tervetuloa talveen

Ylläs-Levi-hiihtoon on aikaa vielä reilusti ja se tarkoittaa sitä, että matkan suunnitteluun sekä sisältöön on rutosti aikaa. Levi tunnetaan suurimmaksi osaksi laskettelukeskuksena, onhan se kävijämäärältään Suomen suurin hiihtokeskus sekä tietysti mainioista maastohiihtoladuistaan, joita huollettuna löytyy peräti 230 km.

Mutta Levi on paljon muutakin kuin rinteet ja ladut. Vietän Levillä ympäri vuoden paljon aikaa ja minulle on tärkeää myös alueen muut palvelut. Urheilun ollessa ammatti, osaa arvostaa alueen runsasta palvelutarjontaa, mitkä eivät suinkaan kaikissa maailman hiihtokeskuksissa ole yhtä kattavat ja laajat – tai saati lyhyiden välimatkojen sisällä. Matkustan paljon autolla ja lentäen, mutta pyrin aina kulkemaan, jos suinkin mahdollista, välimatkat kävellen tai pyörällä ja Levillä se onnistuu helposti. Lisäksi Levillä on myös erittäin hyvin toimiva Ski Bus -verkosto, mikä mahdollistaa liikkumisen alueella ilman omaa autoa.

Toisinaan leiri- ja kisamatkoillani mukanani on myös perheenjäseniä sekä ystäviäni, mikä luo mukavaa vastapainoa urheilijan elämään. Levillä tämä usein tarkoittaa yhdessä ruoan valmistusta, mutta myös tutustumista paikallisten ravintoloiden runsaaseen tarjontaan. Tutuiksi ovat tulleet niin buffet-tarjonnat, pikaruokalat kuin ala carte-ravintolat sekä pienet paikalliset kahvilat maukkaine kahvineen ja upeine leivoksineen. Jos ruoka- tai kahvihetkeen haluaa hieman lisätwistiä mahtavista tunturinäkymistä, kannattaa ehdottomasti suunnata ylös tunturiin. Ylös tunturiin pääsee toki reippailemalla, mutta myös express-hissillä ja gondoleilla huipun voi tavoittaa.

Useimmiten päiväni Levillä täyttyvät treeneistä ja treeneistä palautumisesta. Hiihtoharjoittelun lisäksi minulle on tärkeää, että Levillä onnistuu kuntosaliharjoittelun lisäksi crossfit-treenit ja palauttavat uintiharjoitukset sekä kylpylärentoutumiset pehmeiden löylyjen ja erilaisten uima-altaiden sävyttävänä. Itse en viime vuosina ole omien treenien lisäksi ehtinyt osallistumaan paikallisiin jumppiin, mutta tarjolla on myös halukkaille ryhmäliikuntaa, jos erityisesti ryhmässä liikkuminen kiinnostaa ja motivoi – valinnan varaa kyllä löytyy lumikenkäilystä erilaisiin sisäaktiviteetteihin.

Urheilijan elämä ei kuitenkaan ole pelkkää treenaamista ja päiviin ehtii hyvin sisällyttää muutakin toimintaa. Yksi suosikeistani on ehdottomasti vierailu Levin Luvatunmaan lumilinnassa. Yli 10 000 neliön jää- ja lumirakennelma on ehdottomasti must see -kohde kohde, joka saa kerta toisensa jälkeen ihastumaan lumen ja jään lumoavaan kauneuteen. Tätä kauneutta ei voi kuvata – se on koettava itse. Tänä vuonna seuraava Levi-matkani sijoittuu Ylläs-Levi-hiihdon aikaan ja toiveissani olisi toteuttaa perinteisen lumilinnavierailun lisäksi koiravaljakkoajelu sekä keilailu. Enemmänkin toivoisin, mutta talven kisakausi on vielä vierailuni aikaan käynnissä ja voi olla etten enempää ehtisikään. Kannattaa kuitenkin tutustua nettisivujen ja paikallisten lehtien kautta Levin runsaaseen tarjontaan, sillä jokaiselle päivälle on paljon mielenkiintoista ohjelmaa ja tekemistä tarjolla. Jokaiselle löytyy varmasti jotain.

Toisinaan matkalle pakkaamisessa käy niin, että jotain unohtuu pois matkasta tai sitä ei pakkaamishetkellä löydy. Vaikka näin ei olisikaan, ovat nämä hyviä syitä ostoskierrokselle. Paikalliset urheiluliikkeet ovat usein pelastaneet minut rikkoutuneiden välineiden aiheuttamasta pienoisesta hädästä ja toisaalta tarjonneet upeita löytöjä, vaikka en ostosmielessä kauppoja olisi kiertänytkään. Urheilu- ja vaateliikkeiden lisäksi suosittelen tutustumaan myös Levin matkamuistomyymälöihin sekä sisustusliikkeisiin, sillä sieltä löytyy hyvin myös paikallisten yrittäjien tarjontaa ja uniikkeja tuotteita. Mikä onkaan parempi tuliainen kotiin tuomiseksi tai ystävälle lahjaksi ja muistoksi, kuin pohjoisen henkeä tuova uniikki tuote?

Edellä mainitut aktiviteettit ja tarjonnat ovat vain kevyt pintaraapaisu kaikesta siitä, mitä Levillä on tarjota talven ja kevään aikana. Ja vaikka tarjontaa on paljon, itselleni tärkeää on myös pohjoisen tarjoama rauha ja kiireettömyys – rentoutuminen luonnossa ja sen kauneuden ihmettely. Sopivassa suhteessa tapahtumaa, lumen riemua sekä muuta toimintaa luo varmasti onnistuneen loman reseptin. Lapissa tosin vaarana on se, että sen tahtoo kokea uudelleen kerta toisensa jälkeen.