Ylläs-Levi hiihdon historia

Ylläs-Levi Ski Marathon on kilpailuna nuori iältään, mutta epämuodollisena tapahtumana jo vuosikymmeniä toteutettu maratonhiihto.

Pieni joukko innokkaita maratonhiihtäjiä päätti toteuttaa unelmansa keväällä 2016 ja tehdä vuosittain hiihdetystä tapahtumasta virallisen kilpailun. Ensimmäisen vuoden tapahtumasta tuli maastohiihdon juhlaa, ja osallistujalistalla olivat mm. Olympiavoittaja 1976 Pertti Teurajärvi, maailmanmestari 1982 Oddvar Brå ja moninkertainen arvokisamitalisti Jari Isometsä.

Ylläs–Levi-alue on maastohiihdon paratiisi ja tarjoaa latuverkoston, jonka laajuus on yli 500 km. Ylläs ja Levi ovat myös Suomen merkittävimmät alppihiihtokeskukset. Siellä on monipuoliset turistipalvelut ja majoituskapasiteetti yli 50 000 ihmisen käytettäväksi.

Länsi-Lapin alue tarjoaa lumivarmat olosuhteet maastohiihtoon, eikä tiedossamme ole tilannetta, jossa maastohiihtoa ei olisi alueella kyetty harrastamaan lumipulan vuoksi maalis–huhtikuussa.

Ylläs sijaitsee Kolarin kunnassa ja Levi Kittilässä. Alue sijaitsee Ruotsin rajan välittömässä läheisyydessä, ja sinne on erinomaiset kulkuyhteydet lentäen, junalla ja autolla. Etäisyys Lapin pääkaupungista Rovaniemeltä on noin 170 km, eli vajaat pari tuntia henkilöautolla.